Utflukt på Bornholm
Sevärdheter och upplevelser för dig som ska bo i sommarstuga på Bornholm

DanskSvenskaDeutschEnglish

De 2 sommarstugorna på Bornholm uthyres av Mårten Mårtensson.


Mårten berättar :

"Min svårfar är bornholmare, och hans mamma bor fortfarande på ön.

Dom byggde i tidernes morgon 3 sommarstugor på sin stora tomt, varav vi nu har övertagit de två.

Et par unika och mysiga sommarstugor, med varsin speciella touch, och med varsin egen skyddade naturtomt i ett ytterst lungnt och behagligt område i utkanten av Allinge.

Vi tar utgångspunkt i våra sommarstugor, och beger oss lite runt omkring - först i det nära lokalområdet, och så breder vi ut det till resten af Bornholm.

.


Rasmus Nøhr Koncert i Allinge
Rasmus Nøhr koncert i Allinge
(Se stor bild...)

Sommarstugorna ligger i Allinge...

Allinge ligger på Bornholm - närmare bestät Nord-Bornholm.

I vanligt tal sammankedjas staden med Sandvig, så de tilsammans heter Allinge-Sandvig.

Nord-Bornholm betraktas av de flesta som det mysigaste och vackraste område på ön. Här er utroligt många aktiviteter, sevärdheter och mycket natur att uppleva.

Allinge har på sommaren ett livligt stadsliv, och hamnen blir det naturliga centrum, där butiker, cafén och restauranter sätter sin prägel.

I denna period osar staden av aktiviteter av olika karaktär. Här finns koncerter av olika art, men det mest besökta är nog jazz-livet som också kommer till uttryck på hamnen, där man på kvällen kan lägga öra till att seglare tager fram sina instrument, och jammar och myser.

Fler kända musiker lägger ofta vägen förbi och ger koncert i Allinge."

 

Spännande upplevelser i närheten av sommarstugorna

 Danmarks längsta linbana (vad med en tur?)
Danmarks längsta linbana (vad med en tur?)
(Se stor bild...)
Den berömda borgruinen Hammershus
Den berömda borgruinen HammersHus (Se stor bild...)
I bakgrunden vid Ols kyrka ses klocketornet som Sines pappa har taklagt.
I bakgrunden vid Ols kyrka ses klocketornet som min sväfa rhar taklagt klocktornet .
(Se stor bild...)

Tycker man om att bada, så finns det en naturklippstrand som heter Næs. Ett ytterst förfriskande ställe, som varmt kan rekommenderas. Næs ligger inte långt från våra sommarstugor.

Ca. 5 min. gång därifrån ligger stans, efter vår mening, bästa fiskrestaurant "NordBornholms Røgeri" , eller för de lokala "Arnes Fisk". Den är absolut ett besök värd. Även folk, som inte är vilda med fisk, kan hitta nogot som smakar värkligt gott.

Troldungen Krølle-Bølle och hans familj bor i berget "Langebjerg" , som också ligger vid Allinge-Sandvig. Det sägs, att berget delar sig i två vid midnattstid, då BorraSine (mamma), Bobba-Rebus (pappa), KrølleBorra (syster) och naturligtvis KrølleBølle kommer fram.

Danmarks nog mest kända borgruin "HammersHus" ligger flott och majestätiskt på Nordspetsen av Bornholm ca. 10 minuter från sommarstugorna. En tur genom hela borgen tar sin tid, och allt är välbeskrevet, så man nästen känner stämningen från den tiden.

Krystal-søen (Kristallsjön) är en flott mörkblå sjö i ett före detta stenbrott ett ”stenkast” från vägen till Hammershus. Här finns Danmarks längsta linbana, där man till sist hamnar i sjön. Det ser mycket förfriskande ut, när man ser passagerarna komma svävande genom luften.

Christiansø , som är en del av Ertholmene, kann man se i horisonten från Allinge Hamn. Det går småfärgor i fast rutt från Allinge till Christiansø.

 

Svärfar, hans pappa och Ols kyrka

Ser vi på den andra sidan av Allinge, finner man Ols Kyrka , som är en av dom fyra berömda rundkyrkorna på Bornholm. Faktiskt är Ols Kyrka den högsta av rundkyrkorna på Bornholm, där min svärfar har taklagt klocktornet och hans pappa har varit med till att restaurere kyrkan invändigt.

Vid Tejn ca. 2 km från stugorna, ligger en fin sandstrand, som är välbesökt på sommaren.

När man talar om Bornholm, vet folk, att här ligger "Rokkestenen" (stenen som kan ruckas)- men det finns faktiskt flera på Bornholm. Nära Allinge ligger en av dom, i skogen bakom Olsker, där Ols kyrka ligger.

Många som besöker Bornholm har också hört om "Ekkodalen" (Ekodalen). Här kan man få en skön promenad. Inte långt därifrån ligger "Rytterknægten" - Bornholms högsta punkt, mitt i Danmarks 3.-största skog, Almindingen . Går man upp i tornet, kan man se hela Bornholm runt! Mycket facinerande.

 

Fritidsaktiviteter

Ca. 30 minuter från Allinge kan man i et rovfågelcenter komma mycket nära små och stora rovfåglar. Det är en upplevelse vi kan rekommendera alla, också barnfamilier.

När vi nu är vid familieaktiviteter, vill vi också rekommendera "NaturBornholm" vid Aakirkeby. Ett stort center med månge aktiviteter, som beskriver hur Bornholm uppstod och dess utveckling. Här kan du få allt du önskar att veta om Bornholm upplyst.

Fjärilsparken vid Nexø är också ett intressant ställe att besöka, och att fjärilar finns i så många storlekar och färger är otroligt. Jättefjärilar flyger runt bland publiken.

Joboland - eller Brændegårdshaven som det hette förr, är Bornholms ”forlystelsespark”, som barnen vill älska att uppleva. Det ligger nära Nexø.

Skulle man ha lust till en dag med bara vatten och vit sand, kan man ta en sväng till Dueodde, där det är en superb strand man kan boltra sig på. Härligt vatten och familjevänligt djup

Rokkesten
Rokkesten nära våra stugor
(Se stor bild...)

På vägen hem till våra stugor är Memaid Universe i Svanneke ett MÅSTE för vår familj. Bättre glass har vi aldrig smakat!

Staden Gudhjem är en värkligt charmerande stad, som ligger på Bornholms ostsida, med röda tegeltak och smala branta gator och gränder. Många konstnärer har slagit sig ned här.

Det är överhuvudtaget en kreativitet och ett konstnärsliv på Bornholm, som man inte upplever annorstädes i Danmark - och sällan andra ställen heller.

Rønne är Bornholms "Huvudstad" . Staden har allt som ett shopping-gen kan behöva.

Det fina är, att allt på Bornholm är inom räckvidd. Från våra stugor till det sydliga Bornholm tar det ca. en timme i bil.

För cyklisten ärBornholm både en pärla och en utfordring. Ön har många backar, men en särpräglad, vacker natur, som ger lust till att se mera.

Dessutom går det i sommarperioden bussar på kors och tvärs på ön, (hållplats bara 200 m. från stugorna) så behöver man lite andrum i cyklingen, kan man ändå uppleva ställen och aktiviteter på hela ön.

Ett roligt inslag på Bornholm är skidbacken vid Gudhjem (närmare bestämt Slettegård). Där finns både skidliftar och snökanoner. Backen är dock inte öppen så ofta och bestämt inte om sommaren. Jag har ännu inte haft möjlighet att pröva faciliterna men det kunde ju vara skoj.

Fjärilsparken
Fjärilsparken, där jättefjärilar flyger runt bland publiken.
(Se stor bild...)

 

Transporten till Bornholm

För att komma till Bornhlm, kan du ta med färga från Ystad, Køge på Sjælland, Sassnitz i Tyskland eller Swinoujscie i Polen. Personfärgor går mellan Simrishamn och Allinge samt Kolobrezeg (Polen) och Nexø.

Rønne har en flygplats, som alltfler benyttjar.

Det tar ca. 25 min. i bil från Rønne till stugorna i Allinge.

Från Köpenhamn tar det ca. 2 ½ timme.

Från Nykøbing Falster tar det 4 timmar .

Färgan är medräknad.

Boka billetter i mycket god tid!

 

 
Frågor?
Kontakta Mårten Mårtensson:
Tlf. +45 61 86 56 77 | Mårtens email